دوشنبه 5 تير 1391 شعار امسال روز جهانی بدون دخانیات چیست؟

"نوجوانی بدون دخانیات"

روز جهانی بدون دخانیات  هر سال در 31 می مصادف با 11 خرداد برگزار می شود. در سال 1987 کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی با تعیین یک روز با عنوان روز جهانی بدون دخانیات؛ توجه همگان را به مضرات و خطرات استفاده از دخانیات جلب نموده و بررسی راهکارهای جلوگیری از مرگ و میر ناشی از آن می پردازند.

دود سیگار بیش از 40 نوع ترکیب سرطان زا دارد و نیکوتین موجود در دود سیگار و تنباکو به سرعت جذب جریان خون می شود و ظرف 3 ثانیه به مغز می رسد و روی سلولهای عصبی آن اثر می گذارد. این در حالی است که جمعیت افراد سیگاری همچنان رو به فزونی بوده و از سوی دیگر سن مصرف مواد دخانی نیز در حال کاهش است.

استفاده از مواد دخانی مهم ترین عامل مرگ و میرهای قابل پیشگیری محسوب می شود و از هیمن رو، خطر بروز سرطان در سیگاری ها بیش از دیگران است و این افراد حداقل 15 سال زودتر از افراد غیر سیگاری به سنین در معرض خطر سرطان می رسند. ضمن اینکه خطر بیماری قلبی و سرطان ریه در افراد غیر سیگاری که در خانه در معرض دود سیگار اطرافیان خود هستند، 25 درصد بیشتر از دیگران است.

از سوی دیگر، بررسی ها نشان می دهد که 50 درصد سرطان های مثانه در مردان و بیش از 30 درصد سرطان های مثانه در زنان با استعمال دخانیات ارتباط دارد و سرطان کلیه نیز در افراد سیگاری شایع تر است و نکته مهم تر در مورد مضرات سیگار، اینکه خطر پیدایش سرطان سینه در زنان سیگاری و حتی در زنانی که در معرض دود سیگار اطرافیان هستند (در مکانهای سربسته)، بیش از سایر زنان است.

• سیگار به عنوان تنها ماده اعتیادآوری است که به طور قانونی در دسترس همگان قرار دارد. در دسترس بودن و قیمت ارزان سیگار یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که باعث تسهیل در مصرف سیگار می شود. تعداد مردان سیگاری بیش از زنان سیگاری است. گرایش به سمت مصرف مواد دخانی در سنین 13 تا 25 سالگی اعلام شده است.
  • در سالهای اخیر گرایش زنان به مصرف دخانیات افزایش یافته است. طی 4 سال اخیر یعنی از سالهای 86 درصد افراد سیگاری از 2 درصد به 3 درصد در جهان افزایش پیدا کرده است. میزان افزایش مصرف مواد دخانی دیگر از جمله قلیان طی این مدت از 12 درصد به 26 درصد رسیده است. هر وعده مصرف قلیان معادل استعمال 100 نخ سیگار است. نه تنها قلیان، منواکسید کربن بیشتری نسبت به سیگار دارد بلکه موجب انتقال بیماریهای عفونی بیشتری به علت استفاده مشترک شده و از سوی دیگر در این ماده دخانی از نازل ترین انواع توتون و تنباکو استفاده می شود.
  • متوسط میزان مصرف سیگار در ایران روزانه 16 نخ است. از این میان مردان روزانه 5/16 نخ سیگار و زنان در طی این مـدت 11 نـخ سیگـار استعمـال می کننـد. سالانـه یک میلیارد و 740 میلیون تومان در کشور بر اثر استعمال دخانیات دود می شود.
  • سازمان ملل متحد، در گزارشی اعلام کرده در صورت ادامه روند کنونی مصرف سیگار، تعداد قربانیان سیگار تا پایان قرن به یک میلیارد نفر می رسد. در قرن حاضر تا کنون 500 میلیون نفر در اثر مصرف دخانیات جان باخته اند و چنانچه این روند مهار نشود تا پایان قرن 500 میلیون نفر دیگر نیز به این آمار اضافه خواهند شد.
  • یک میلیارد و 30 میلیون سیگاری در دنیا زندگی می کنند. 84 درصد این افراد در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند و مصرف دخانیات در این کشورها سالیانه 3/4 درصد افزایش داشته است. همچنین پنج میلیون نفر در دنیا بر اثر بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند که این میزان در ایران 50 هزار نفر است.

·         شعار امسال روز جهانی بدون دخانیات:

(دخالت های صنایع دخانی چند ملیتی را متوقف کنیم)

·         عناوین هفته ملی بدون دخانیات:

1.        پنجشنبه    4/3/91    صنایع دخانی مانعی برای تحقق اهداف سلامتی

2.        جمعه         5/3/91   ارزشهای دینی سدی در برابر ترفندهای صنایع دخانی

3.        شنبه         6/3/91    قلیان ترفند دیگری از سوی صنایع دخانی

4.        یکشنبه      7/3/91    نوجوانان ، جوانان و زنان هدف اصلی صنایع دخانی

5.        دوشنبه      8/3/91    کنترل دخانیات یک مسئولیت همگانی

6.        سه شنبه   9/3/91    رسالت قوای سه گانه در برابر گسترش روزافزون مواد دخانی

7.       چهارشنبه  10/3/91   دخالت های صنایع دخانی چند ملیتی را متوقف کنیم

• جنبه های اجتماعی مصرف دخانیات:

1- صدمه به افراد غیر سیگاری   2- بیماری   3- اعتیاد 4- تحمیل هزینـه ضـروری بـه اقتصـاد خانـواده 5- تاثیر در روابط اجتماعی

آثار تحمیلی استعمال دخانیات: بیشتر موثر بر اطرافیان فرد سیگاری بوده که ناشی از دود سیگار است و چون این دود از فیلتر عبور نمی کند، شامل مواد شیمیایی با غلظت بالاتری از جریان دود اصلی است و آثار سوء متعددی را در سنین مختلف همراه دارد.

الف) کودکان: بچه های والدین سیگاری عفونت های ریوی، گوش میانی و علایم آسمی بیشتری دارند که در اثر استعمال دخانیات ایجاد و یا تشدید می شود. این بچه ها به احتمال بیشتری دچار خس خس سینه و سرفه شبانه می شوند.

ب) زمان بارداری: استعمال دخانیات توسط هر یک از والدین با بروز بالاتر تمام سرطانهای کودکی بویژه لوسمی و لنفوم همراه است.

ج) بزرگسالان: اطرافیان فرد سیگاری 30% بیشتر از افراد عادی، خطر ابتلا به بیماری های ایسکمیک قلبی و سکته قلبی را دارند. همچنین 3/1 موارد سرطان ریه در غیر سیگاریها در اطرافیان افراد سیگاری مشاهده گردیده است.

د) جنین: خطـر سنـدرم مـرگ ناگهانـی نـوزاد در زنـان باردار سیگـاری افزایش یافته که اگر والدین هر دو سیگاری باشند، این خطر دو برابر می شود.

• کلینیک های ترک دخانیات:

با عنایت به اینکه از یک سوء جهت ارتقای آگاهی افراد و نیز آموزشی که منجر به تغییر رفتار گردد و از سوی دیگر به دلیل تعداد زیاد افراد سیگاری و نیاز به ارائه خدمات آمــوزشی مشاوره ای به افراد سیگاری و کمک به آنها در ترک این عادت ناپسند، لزوم تشکیل کلینیک های مشاوره ترک سیگار بیش از پیش احساس می شد. کلینیک های ترک دخانیات از حدود 40 سال پیش در آمریکا و کشورهای اروپایی با روش های علمی شروع به کار نمود. در ایران نخستین کلینیک تـرک دخانیات در سال 1377 با همکاری معاونت پژوهشی وزارت متبوع، مرکز تحقیقات سل و بیماری های ریوی و شهرداری تهران تاسیس شد.در شهرستان تفرش نیز از سال 1386 تاکنون مرکز مشاوره ترک دخانیات ( واقع در مرکز بهداشتی و درمانی 7 تیر ) به ارائه خدمات مشاوره ای  و ترک سیگار بصورت رایگان فعالیت مینماید .

گرد آوری توسط : مهندس امید گنجوی – کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان تفرش

شعار امسال روز جهانی بدون دخانیات