1397/3/13 يكشنبه هفته ملی جمعیت و باروری سالم

تقویت برنامه اموزش های هنگام ازدواج :

با توجه به برررسی های ملی که نشان می دهد برای بهبود نرخ باروری کل و افزایش تعداد فرزندان در خانواده های سالم و برخوردار،  به مداخلات فرهنگی و ارتقای سواد سلامت برای اصلاح سبک زندگی ایرانیان  نیاز هست در سال جاری با هدف تحکیم خانواده در استان مرکزی ساعات مشاوره هنگام ازدواج برای زوجین جوان با همکاری سایر نهادهای مرتبط  به شش ساعت افزایش یافته است. لازم است خانواده ها با صبوری ، همراهی  و بدون  شتابزدگی برای  برگزاری مراسم عقد رسمی به جوانان فرصت دهند تا بعد از اموزش های لازم و اطمینان از انتخاب صحیح همسر برای ثبت ازدواج اقدام نمایندتا روند طلاق های زود هنگام کاهش پیدا کندو اسیب های اجتماعی ناشی از فروپاشی خانواده های جوان کنترل شود.

تقویت برنامه مشاوره پیش از بارداری :

آموزش وپیگیری خانمهایی که بیش از دو سال از ازدواج آنها گذشته است و فرم مراقبت پیش از بارداری راتکمیل نکرده اند ،  سابقه ای از سقط  هم ندارند.

آموزش و ترغیب خانمهایی که تمایل به بارداری دارند و شرایط بارداری پرخطر ندارند و فاصله بین بارداری ها را به بیش از سه سال افزایش داده اند و یا تک فرزند هستند، خانواده سالمی دارند،همسرشان معتاد یا بیکار نیست و فرم مراقبت پیش از بارداری راتکمیل نکرده اند.

آموزش و پیگیری زنان در معرض بارداری پرخطر (35-18سال  ) و عدم وجود شرایط بارداری پر خطر در زنانی که به سالهای پایانی دوران باروری سالم نزدیک شده  و برای بارداری بعدی برنامه ریزی نکرده اند.

در مراکز تابعه دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1396 خدمات فاصله گذاری جدید به 17.9 درصد از کل زنان 10 تا 49 سال همسردار ارائه شده است  و مراقبت های پیش از بارداری به 47% زوجین مراجعه کننده برای مشاوره باروری سالم در مراکزدولتی ارائه شده است .انتظار می رود هر سال  نسبت به سال قبل، 6درصد کل مادران بارداری که خدمت مراقبت سه ماه قبل از بارداری را دریافت کرده اند و بعد از اطمینان از سلامت والدین باردار شده اند افزایش داشته باشد.

فاصله های طولانی و نامناسب برای فرزند اوری

فاصله طولانی بین ازدواج و تولد فرزند اول

فاصله طولانی بین تولدهای بعدی

با توجه به افزایش سن ازدواج ، هر گونه تاخیر در بارداری اول از دست دادن فرصت های زمانی برای باروری سالم را به دنبال خواهد داشت و در صورت ناباروری احتمالی  تشخیص زودرس ناباروری از دست می رود . کاهش این فاصله زمانی یکی از عوامل تعیین کننده و وجود فرصت طلایی تشخیص زودرس و درمان زوجین نابارور است .

آموزش و مشاوره به فرد و زوجین مراجعه کننده در راستای کاهش این فاصله زمانی از وضعیت موجود5 سال و پرهیز از تاخیر بیش از حد بارداری اول بر اساس مبانی باروری سالم در مشاوره باروری سالم در نظر گرفته می شود.حداقل فاصله مطلوب بین دو بارداری 3 سال و حداکثر این فاصله زمانی 5 سال است بنابراین افزایش فاصله بین بارداری ها بیش از 5 سال برای  زوجینی که تمایل به بارداری دارند ضمن کاهش فرصت بارداری سالم برای مادر و کودک وی افزایش مخاطرات سلامت مادر و کودک را به دنبال دارد و فرصت بارداری در بهترین شرایط ازوالدین  گرفته می شود.

تقویت برنامه ناباروری:

براساس منابع متفاوت آماری بیشتر از سه میلیون زوج نابارور در کشور وجود دارد.

نیمی از آنان هیچ اقدامی برای درمان نمی کنند.

اکثریت قریب به اتفاق موارد ناباروری کشور را ناباروری اولیه تشکیل می دهد (زوجینی که هیچ فرزندی ندارند).

درصد کمتری از زوجین از ناباروری ثانویه رنج می برند (سابقه تولد فرزند را داشته ولی در داشتن فرزند بعدی با مشکل مواجه شده اند).

همه خدمات ناباروری تحت پوشش بیمه ها قرار ندارد.

علل عمومی ناباروری:

سموم و آلودگی های محیطی :

سموم عبارتند از : حشره کش ها یا مواد افزودنی، مواد شوینده، مواد آرایشی و داروها و حتی وسائل منزل

عدم امکان حذف مواد شیمیایی بطور کامل از زندگی، ولی حداقل می توانیم تماس خود را با مواد شیمیایی که مضر به نظر می آیند، کاهش دهیم.

بررسی ها حاکی از تأثیر شدید مواد سمی بر تخریب کروموزومها است که در جنین در حال تکثیر، موجب سقط جنین یا تولد نوزاد با نقص های کروموزومی می شود.

رویکرد های برنامه ناباروری :

آموزش های مرتبط شیوه زندگی سالم و پرهیز از رفتار پرخطر

شناسایی عوامل ناباروری و مداخلات فرابخشی

استاندارد سازی خدمات ناباروری در سطح پیشگیری

توانمند سازی ارایه کنندگان خدمات باروری

پوشش کامل بیمه خدمات ناباروری

لزوم توجه به سلامت روانی، اجتماعی، ... زوجین

ارزیابی زوجین از نظر ناباروری در سامانه سیب و ثبت خدمات در پرونده الکترونیک بهداشتی

رویکردهای  جمعیتی وزارت بهداشت:

ترویج زایمان طبیعی، برگزاری کلاس های امادگی برای زایمان  و رایگان شدن هزینه زایمان طبیعی در مراکز درمانی دولتی با هدف ارتقای نرخ باروری کل و زایمان ایمن یکی از اقدامات مهمی است که هم زمان با ابلاغ سیاست های کلان جمعیتی در سال 93 اغاز شده و تاکنون استمرار داشته است.

در بسته جدید خدمات باروری سالم ارزیابی  زوجین جوان و میانسال از نظر ناباروری  گنجانده شده و مراقبین سلامت در سطح یک ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اولیه به صورت رایگان ارزیابی های اولیه از نظرناباروری را انجام داده و در صورت نیاز انها را برای مشاوره با پزشک و مراکز تخصصی ارجاع می دهند.

تکمیل تعداد فرزندان دلخواه در سال های اولیه  زندگی مشترک نیاز به فرهنگ سازی توسط همه نهاد های فرهنگی دارد که کارکنان بهداشتی تنها سهم کوچکی در این بخش از خدمات دارند ولی انتظار می رود با مشاوره های استاندارد بتوانند با اصلاح نگرش عموم خانواده های سالم از بروز بارداری های پر خطر در سال های اخر سنین باروری پیشگیری کرده و کودکان سالم و شادابی را در خانواده شاهد باشیم .

هفته ملی جمعیت, هفته ملی باروری سالم, شبکه بهداشت و درمان تفرش